Slakken en naaktslakken: opsoporen, behandelen en voorkomen

3 min te lezen
Deel

Merk je dat sommige planten (in je moestuin of siertuin) worden vernietigd door slakken en naaktslakken? Lees dit artikel om erachter te komen hoe je van dit ongedierte af kunt komen en hoe je kunt profiteren van de aanwezigheid van bepaalde soorten slakken.

Wat zijn slakken en naaktslakken?

Slakken en naaktslakken zijn beide weekdieren en lijken veel op elkaar. Het enige belangrijke verschil is dat slakken een schelp hebben. Het is belangrijk hun gewoonten te begrijpen om te weten te komen hoe we ze kunnen behandelen en hoe we kunnen voorkomen dat ze je tuin aantasten.

Deze weekdierenhouden niet van de zon. Daarom zien we ze meestal na regenachtig weer, want dan komen ze uit hun schuilplaatsen. Ze zijn ook erg gevoelig voor uitdroging, daarom verbergen ze zich tijdens zonnig weer graag in natte grond, in hoog gras of onder potten, boomstammen, banken, overal waar ze geen zonlicht krijgen.

Slakken zijn geen kieskeurige eters, ze eten alles wat voorhanden is, en vooral alles waar ze bij kunnen. Ze eten meestal laaghangend fruit, bladeren, bloemen, wortels.

Hoewel je misschien slakken en naaktslakken in je tuin kwijt wilt, zijn ze niet altijd negatief. Omdat ze niet hoog kunnen reiken, voeden ze zich meestal met wat op de grond ligt, en helpen ze je van puin en afgevallen bladeren af, waardoor ziekten worden beperkt. Hun uitwerpselen werken als meststof voor de bodem, en hun schelp geeft kalk wanneer ze sterven. Tenslotte voeden slakken en naaktslakken zich met insecteneitjes, wat de functie heeft als een lichte ongediertebestrijding.

Hoe slakken en naaktslakken te herkennen?

Slakken en naaktslakken zijn meestal groot genoeg om ze te zien, maar er zijn andere manieren waarop je hun aanwezigheid kunt herkennen.

Als ze zich voeden met planten, laten ze gaten van onregelmatige grootte achter in de bladeren en laten ze slijmsporen achter. Ze voeden zich ook met elementen dicht bij de grond, zoals rijpe tomaten, aardbeien.

Hoe kom ik van slakken af?

De meest gebruikelijke methoden om van slakken af te komen zijn vallen, lokaas en afweermiddelen, maar met de hand verwijderen is natuurlijk de beste oplossing.

Er zijn enkele zelfgemaakte methoden bekend om slakken weg te krijgen:

  • Bier: Deze stof trekt slakken en naaktslakken enorm aan. Om dit goed te gebruiken in je tuin, plaats je gewoon een bak of beker met bier en zet je neer op de plaats waar je de slakken wilt aantrekken. Dit maakt het makkelijker voor je om ze te vinden en zich te ontdoen van hen.
  • Knoflook: Bespuit je planten met knoflookextract, dit werkt als een geweldig afweermiddel tegen slakken en naaktslakken. Voor meer efficiëntie kunt je ook slakken- en slakkenwerende producten kopen. Deze bestaan uit verschillende stoffen, zoals barrières om rond uw plant te verspreiden, of lokaas dat hen verleidt tot het eten van het product en hen ervan weerhoudt op uw planten te eten.

Hoe voorkom je slakken en naaktslakken?

Als het weer gunstig is voor slakken en naaktslakken, wil je misschien preventieve maatregelen nemen, zodat ze je planten niet aanvallen.

Hierbij enkele preventieve maatregelen:

  • Geplette eierschalen: hun scherpe randen vormen verdedigingsbarrières waar slakken en naaktslakken niet overheen kunnen. Eierschalen werken ook als een geweldige meststof en voegen noodzakelijke mineralen en voedingsstoffen toe aan de bodem.
  • Strooi hennepmulch of andere mulch die ruw aanvoelt. Deze weekdieren zullen niet over dit soort oppervlakken kruipen en ontmoedigen dat ze je plant bereiken.
3 min te lezen
Deel