Hoe voorkomt je onkruid wieden?
Eenvoudige technieken beperken de vervelende taak van het wieden, of zorgen er zelfs voor dat je helemaal niet hoeft te wieden. Er zijn veel alternatieven voor het gebruik van oude chemische onkruidverdelgers die niet langer zijn toegestaan.
Niet-bebouwde oppervlakten: paden, erven en terrassen
Daken, gevels, stenen, poorten, slagbomen, ongeverfd houten buitenmeubilair. Bij blootstelling aan het noorden of het westen worden deze oppervlakken vaak aangetast door mos, groene of rode algen of korstmossen. Er zijn nieuwe producten op basis van 100% natuurlijke actieve bestanddelen die werken door contact, de effecten zijn zichtbaar in een paar uur.
Wat opritten betreft, een eerste opmerking van gezond verstand: als je oprit regelmatig wordt gebruikt en een passende breedte heeft, zal er geen “ongewenst onkruid” groeien! Zo niet, vraag je dan af welk doel hij dient.
Om looppaden schoon te houden, kunt u dennenschors, houtsnippers of minerale mulch gebruiken, verspreid over een geschikt weefsel om te voorkomen dat het materiaal in de grond zakt en om een goede afwatering mogelijk te maken. Een andere oplossing: waarom niet kiezen voor regelmatig gemaaide graspaden?
Vergeet niet de “Japanse stenen” platte stenen die een pad in uw tuin vormen: geen onderhoud.
Voor sommige opritten is een goede manier om geen onkruid te hoeven wieden, het gras erop te laten groeien! Dit is mogelijk met honingraatbestrating die het gras de kans geeft om te wortelen en tegelijkertijd een goede draagkracht voor voertuigen garandeert.
Bebouwde oppervlakte: moestuin, boomgaard, sierperken
Goede onderhoudsgewoonten voor de bodem
Graven of woelen brengt de zaden van “onkruid” die in de grond zijn opgeslagen aan de oppervlakte en vermenigvuldigt ze alleen maar. Door de wortels af te snijden, draagt je bij tot hun verspreiding. Daarom raden wij aan een spadevork te gebruiken die de grond losmaakt en waarmee je gemakkelijk het hele onkruid (met wortel) met de hand of met behulp van een haak kunt verwijderen.
De grond bedekken zodat deze nooit bloot komt te liggen – Mulch
Mulch fungeert als een beschermend scherm tegen licht en voorkomt zo de groei van “onkruid” (door de zonnestralen te blokkeren voor fotosynthese). Naast hun anti “onkruid” -effect, mulch hebben ze meerdere deugden: vermindering van water geven, bemestingseffecten voor de bodem, bescherming tegen erosie, preventie van vele ziekten, afstotend effect tegen naaktslakken en decoratief. Er bestaan verschillende soorten mulch, van stro, houtschors, synthetische mulch, houtsnipperij, geëxpandeerde klei en meer.
Mulch is ook een effectieve manier om onkruid wieden te voorkomen bij het planten van een haag, maar ook in de moestuin, in de herfst en winter, om de ruimtes zonder groenten te bedekken.