De Jardin Majorelle en zijn adembenemende kleuren

2 min te lezen
Deel

De Jardin Majorelle, een prachtige tuin in Marrakech, is ongetwijfeld een van de mooiste tuinen ter wereld en trekt jaarlijks bijna 600.000 bezoekers. Deze opmerkelijke tuin met zijn felle kleuren, aangelegd in 1931, was lange tijd het atelier van de schilder Jacques Majorelle. Bedreigd door de stad te worden omgevormd tot een hotelproject, kochten Yves Saint Laurent en Pierre Bergé de tuin in 1980 en vestigden er zijn atelier. Deze oase bood hem een oneindige bron van inspiratie voor zijn creaties. 

Een prachtige tuin met Majorelle-kleuren

Deze exotische tuin mengt levendig gekleurde architectuur met planten uit de hele wereld. Jacques Majorelle, een schilder en botanisch liefhebber, creëerde deze prachtige tuin als basis voor zijn atelier. Fonteinen, keramische potten, muurschilderingen, paden en waterfonteinen zijn elementen van de tuin die als zijn inspiratie dienden. De schilder bracht aan de unieke architectuur van deze tuin, heldere kleuren die u vindt op de kruiken, muren en pergola’s. Eén kleur in het bijzonder valt op: een zeer intens en lichtgevend ultramarijn blauw, dat we nu noemen: Majorelle Blauw.  

Dankzij de passie van de schilder voor botanische kunst, ziet u in deze tuin meer dan 300 soorten planten, waaronder: een belangrijke collectie cactussen, bamboe, palmen, jasmijn, agaves, boomvarens, waterplanten… Deze planten zijn door Jacques Majorelle meegenomen tijdens zijn talrijke reizen over de hele wereld, waardoor een verrassende en unieke diversiteit is ontstaan. 

Een magische inspiratie voor Yves Saint Laurent

Gelegen aan de Yves Saint Laurent straat, speelt deze ontwerper en modeontwerper een belangrijke rol in de geschiedenis van deze tuin. Tijdens een van zijn reizen naar Marokko ontdekte Yves Saint Laurent de verbazingwekkende Majorelle tuin en werd er verliefd op. Nadat hij hem in 1980 had gekocht, liet hij hem open voor toeristen zodat wij konden genieten van de schoonheid van de plek die hem zo inspireerde. Hij zegt: “Al vele jaren vind ik in de Majorelle tuin een onuitputtelijke bron van inspiratie en ik heb vaak gedroomd van zijn unieke kleuren”. Bezoek op een steenworp afstand van de tuin het Yves Saint Laurent museum en bewonder zijn vele creaties met kleuren die doen denken aan de Majorelle tuin.

Een buitengewone culturele site

In de Majorelletuin, waar vroeger het atelier van de schilder was gevestigd, vindt u nu een Berbermuseum. Dit museum leert u meer over de cultuur van de Marokkaanse Berbers, hun kleding en hun traditionele accessoires.  In dit museum vind je de persoonlijke collectie Berberkunst van Pierre Berger en Yves Saint Laurent.   

Waar wacht je nog op om deze bijzondere tuin te bezoeken? 

2 min te lezen
Deel