Een mooie, bloeiende en overvloedige tuin in de zomer ligt binnen het bereik van alle tuiniers die rekening weten te houden met de verschillende elementen waaruit de tuin bestaat en die zorgen voor het evenwicht ervan. De biodiversiteit bevorderen en de ecosystemen van de tuin respecteren is een garantie voor succes en beperkt de beperkingen en onderhoudstaken. Het is tijd om onze gewoonten te veranderen om ten volle te genieten van een mooie en gezonde tuin op natuurlijke wijze! 

Het voorkomen van plagen en ziekten 

In de zomer bevorderen de hitte en de vochtigheid de ontwikkeling van ziekten en de verspreiding van ongedierte. Waakzaamheid is geboden om het verschijnen ervan te voorkomen. 

 • Plantobservatie is belangrijk om het probleem bij de bron en zo snel mogelijk voor de ontwikkeling ervan op te lossen. Een oplettende en reactieve tuinier zal een invasie niet riskeren.
 • Snijd de aangetaste delen van de planten af en gooi ze weg. Laat ze nooit op de grond liggen om het risico van besmetting te beperken en gooi ze niet in de compost om besmetting te voorkomen.
 • Geef het loof van de planten geen water om de verspreiding van cryptogame ziekten (veroorzaakt door schimmels) te beperken.
 • Voed en bewater de planten goed, zodat ze geen tekorten krijgen of integendeel overvoerd worden. Als ze te lijden hebben of te veel groeien, zullen ze kwetsbaarder zijn.
 • In de groente- en siertuin worden slakken en naaktslakken aangetrokken door water. Stimuleer de aanwezigheid van hun natuurlijke vijanden, zoals egels, bepaalde vogels of kippen als u het geluk hebt een kippenhok te hebben. Slakken voeden zich gewoonlijk met rottend plantenmateriaal. Als ze te talrijk zijn, is dat een teken van onbalans in de tuin. Om ze uit de buurt van uw gewassen te houden, kunt u in een hoek van de tuin een vochtige plek inrichten voor verschillende plantenresten.
 • Plant vriendelijke planten zoals anjers en goudsbloemrozen die veel insecten op afstand houden. Gebruik nasturtium om bladluizen van bonen of sierplanten af te leiden, denk aan ricinusolie die ongedierte van nachtschadeplanten (aardappelen, tomaten, aubergines…) aantrekt en vergiftigt.
 • Spuit plantenpurines om cryptogame ziekten en plagen te voorkomen.

Moedig nuttige dieren in de tuin aan 

Veel dieren waarop vaak wordt gejaagd, zijn niettemin zeer nuttig in de tuin. Door ze in stand te houden kan een goed evenwicht worden bewaard tussen roofdieren en plagen die anders de tuin zouden overspoelen. 

Bestuivende insecten, zoogdieren (vossen, spitsmuizen, vleermuizen, egels…), hulpinsecten, amfibieën, reptielen, vogels hebben allemaal een regulerende functie. Als zij worden gestimuleerd, vindt de tuin zijn evenwicht en is er veel minder behandeling nodig.

Hoe de aanwezigheid van nuttige dieren in de tuin aan te moedigen?

 • In de zomer water geven en de grond van de moestuin mulchen om de regenwormen te behouden die anders in de diepe lagen afdalen. Regenwormen zijn de tuiniers van de bodem, ze beluchten de grond. Hun galerijen verbeteren de penetratie van water en voedingsstoffen in de bodem.
 • Creëer waterpartijen, zoals een vijver, een waterpoel of een eenvoudige fontein, om op duurzame wijze veel nuttige dieren naar de tuin te lokken.
 • Gebruik samengestelde hagen om te profiteren van de gespreide bloei en beschutting te bieden aan bestuivende insecten, vogels en kleine zoogdieren, vooral als de struiken bessen produceren.
 • Installeer insectenhotels en nestkasten voor vogels, vleermuizen en egels.
 • Laat braakliggende terreinen vrij en creëer droge stenen muurtjes die onopvallende en nuttige fauna aantrekken.
 • Indien nodig, introduceer hulpinsecten (gaasvliegen, lieveheersbeestjes, sluipwespen). U kunt ze vinden in sommige tuincentra, maar ook op vele gespecialiseerde websites. Wees voorzichtig, het uitzetten moet gebeuren aan het begin van de plaag.
 • Volg nauwgezet de regels voor het gebruik van biocontroleproducten om de fauna niet te schaden.

Planten om nuttige organismen aan te trekken 

Op een onbebouwde ruimte, zelfs een kleine, kan de biodiversiteit op natuurlijke wijze groeien en komen planten voor die veel tuinhulpjes aantrekken. Planten van de familie der Apiaceae (schermbloemigen), zoals wilde wortelen, trekken bestuivende insecten aan, maar ook lieveheersbeestjes, sluipwespen, zweefvliegen en gaasvliegen. Al deze insecten helpen bladluizen, trips, mijten, rupsen en allerlei soorten larven te bestrijden. 

Brandnetels zijn zeer waardevol omdat ze eierlegplaatsen zijn voor vlinders en lieveheersbeestjes of canthariden aantrekken. 

Conclusie: Een omgeving die door de tuinier wordt gerespecteerd zal honderdvoudig teruggeven! Bloemen in overvloed, vruchten en gezonde groenten zullen worden verkregen dankzij de actieve bijdrage van alle hulpdieren van de tuinier en door rekening te houden met de goede associaties van planten. Dit natuurlijk tuinieren dat de biodiversiteit bevordert, zorgt voor gezondere planten die beter bestand zijn tegen zomerse weersomstandigheden en eventuele afwezigheid door vakanties!