Valse meeldauw: identificeren, behandelen e voorkomen

2 min te lezen
Deel

Heb je bruinachtige verkleurde vlekken op de bladeren van je plant opgemerkt? Het kan valse meeldauw zijn. Lees in dit artikel hoe je dit kunt herkennen, behandelen en voorkomen!

Wat is valse meeldauw?

Valse meeldauw is een schimmel die zich voornamelijk verspreidt op wijnstokken, tomaten en aardappelen. Valse meeldauw houdt van vochtig en warm weer! Vanwege zijn klimaatvoorkeuren is het de hele zomer lang aanwezig. Het verspreidt zich snel als het zich ontwikkelt op planten met dicht gebladerte (blad wat vocht vasthoudt en de zon niet doorlaat). Hoewel het eerst detecteerbaar is op bladeren, verspreidt deze schimmel zich ook naar de stengels en vruchten.

Hoe herken je valse meeldauw?

Deze schimmel is gemakkelijk te zien, het zijn bruingele vlekken aan de bovenkant van het blad die uiteindelijk het hele blad bedekken. S oms (bij vochtig weer) zie je ook een wit laagje op de andere kant van het blad. De schimmel blijft niet op het blad zitten, daarom zijn er ook bruine vlekken op de stengels. Als de schimmel zich goed gevestigd heeft, tast hij ook de vruchten aan.  

Hoe valse meeldauw te behandelen?

Zodra je merkt dat een deel van uw plant (blad of stengel) door deze schimmel is aangetast, snijd je deze onmiddellijk af om te voorkomen dat dit naar de rest van de plant verspreidt.

Zodra je de besmette gebieden hebt afgesneden, gebruikt je de preventieve methoden om ervoor te zorgen dat het zich niet naar een ander deel van de plant verspreidt:

  • Een zelfgemaakte oplossing die goed werkt is zuiveringszout. Meng 1 eetlepel zuiveringszout met 1 liter water en spuit het op de bladeren.
  • Een goede en preventieve behandeling is Bordeaux-mengsel: een mengsel van koper, sulfaat en ongebluste kalk dat je in de winkel kan vinden en dat zeer effectief is tegen meeste schimmels.

Hoe voorkom je valse meeldauw?

  • Aangezien deze schimmel zich snel verspreidt en vrij schadelijk is voor de plant, is het belangrijk om het hele jaar door rekening te houden met deze preventieve methoden.  
  • Aangezien deze schimmel van vochtigheid houdt, moet u ervoor zorgen dat het gebladerte niet vochtig blijft en dat alle bladeren voldoende zonlicht krijgen.
  • Laat voldoende ruimte tussen twee planten, want schimmels verplaatsen zich gemakkelijk van de ene naar de andere plant.
  • Als je de plant water geeft, zorg er dan voor dat je het water aan de voet van de plant houdt, geef geen water aan de bladeren, want dat creëert vocht.
  • Besproei de planten in het voor- en najaar om de 2 weken met Bordeaux mengsel.
2 min te lezen
Deel