Hoe kom je van kakkerlakken af?

3 min te lezen
Deel

Wat is een kakkerlak?

Kakkerlakken behoren tot de familie van de orthoptera. Ze hebben een levensduur van 6 maanden en het vrouwtje legt tot 8 zakjes met elk ongeveer 40 eitjes die 20 tot 28 dagen uitkomen.

De kakkerlak heeft dunne en lange voelsprieten. Hij heeft twee paar vleugels, maar beweegt zich vooral rennend voort. Hij heeft een plat lichaam en zijn kleur varieert van geel tot zwart en soms tot bruin. Zijn grootte varieert van 1 tot 5 cm, afhankelijk van de soort.

Waar verblijven ze?

Het geeft de voorkeur aan verwarmde en vochtige plaatsen. Het komt in huizen via scheuren, zelfs zeer smalle of kleine openingen. Het circuleert ook in technische kanalen en vuilniskokers. Ze verbergen zich achter donkere plaatsen zoals scheuren of spleten, meubels, koelkasten, plinten, lichtschakelaarkasten, rond leidingen en in kasten, van waaruit ze ’s nachts naar buiten komen om zich te voeden.

In huizen of appartementen zal de kakkerlak zich vooral thuis voelen in de keuken of badkamer. Overdag verbergen ze zich om het licht te vermijden. Ze produceren een geurige substantie die hun medekakkerlakken aanmoedigt om zich te verzamelen. Dit is de reden waarom een plaag zeer snel kan optreden.

Wat eet de kakkerlak?

De kakkerlak is omnivoor en voor hem is alles voedsel, zelfs papier, stof, bloed en uitwerpselen! Voornamelijk eten ze vlees, zuivelproducten, zoetigheden, groenten, fruit en zelfs dierlijk voedsel.

Ten slotte kan de kakkerlak zich voeden met de uitwerpselen en dode kakkerlakken.

Hoe kom je van kakkerlakken af?

Kakkerlakken kunnen ziekten overbrengen door de ziekteverwekkers die in hun lichaam en in hun uitwerpselen aanwezig zijn. Ze uitroeien uit je huis is daarom zeer belangrijk.

Probeer allereerst te voorkomen dat ze je huis binnenkomen! Controleer de openingen rond de leidingen en dicht ze af, repareer de lekkende leidingen, veeg de condens weg, dicht alle kieren in de muur en rond de plinten.

Maar als de kakkerlak zich toch in uw huis vestigt, is het raadzaam snel actie te ondernemen, vooral omdat hij bijzonder resistent is. Hij kan een maand zonder eten of drinken, 45 minuten zijn adem inhouden onder water en als hij wordt onthoofd, kan hij nog 7 tot 9 dagen overleven!

Begin met basishygiëne:

  • Houd vloeren schoon.
  • Maak in de keuken muren en plafonds schoon, verwijder vet onder en achter kooktoestellen en onder gootstenen.
  • Leeg vuilnisbakken regelmatig; bewaar en gooi afval in opslagruimtes
  • Bewaar levensmiddelen in goed afgesloten verpakkingen en laat geen voedsel rondslingeren.
  • Vermijd ook stilstaand water: veeg gootstenen, douches en wastafels af, wring sponzen uit, sluit de deur van de vaatwasser en de wasmachine.
  • Er bestaan verschillende oplossingen zoals vallen met gel, gels in spuiten, spuitbussen, sprays of zelfs minerale producten.

In geval van een zware plaag, bel een professional en bespreek het met de verhuurder

(als je je zorgen maakt).

3 min te lezen
Deel