Roest: herkennen, behandelen en voorkomen

2 min te lezen
Deel

Heb je koperachtige oranje vlekken op de bladeren van je plant? Dan is het waarschijnlijk roest! Ontdek hier hoe je het kunt herkennen, behandelen en voorkomen dat het opnieuw gebeurt.

Wat is roest?

Roest is een van de meest voorkomende plantenziekten. Deze schimmel verschijnt meestal in het voor- en najaar en verspreidt zich heel snel.  Het is belangrijk om te handelen zodra je de eerste tekenen ervan opmerkt, zodat de schimmel je plant niet verder kan beschadigen De schimmel komt vaak voor op rozen en citrusbomen, maar kan vele soorten planten, vruchten en bloemen aantasten. Deze ziekte tast het fotosyntheseproces van de planten aan, verzwakt ze en verhindert in het algemeen een goede groei.  

Hoe herken je roest?

Roest is gemakkelijk te herkennen. Overal op de bladeren van de plant ontstaan oranje vlekken. Hoewel de vlekken meestal oranje zijn, kunnen ze ook rood, geel, bruin of zwart zijn, afhankelijk van het type schimmel. De infectie begint meestal op de bladeren, maar kan ook op de stengels worden aangetroffen.

Hoe roest te behandelen?

De behandeling van roest verschilt niet echt van de behandeling van elke andere schimmel.

De eerste stap is het verwijderen van alle geïnfecteerde bladeren en stengels of andere geïnfecteerde delen (verbrand ze om er zeker van te zijn dat ze niets anders in uw tuin besmetten).

Na het verwijderen van alle geïnfecteerde bladeren, besproei je een fungicide (met een etiket) om een nieuwe infectie te voorkomen. Een goed product om te gebruiken is een Bordeaux mengsel (of “bordo mix”) dat helpt bij veel ziekten, waaronder roest. Het is een mengsel van koper, sulfaat en ongebluste kalk dat u in de winkel kunt vinden en op de plant kunt spuiten. 

Hoe roest voorkomen?

Preventieve methoden zijn cruciaal, want bij schimmels is voorkomen gemakkelijker dan behandelen.

Roest ontwikkelt zich in vochtigheid, dus als u uw planten water geeft, moet u de bladeren niet besproeien, maar alleen de voet van de plant. Het is ook goed om de bladeren uit te dunnen, zodat het vocht niet in de bladeren wordt opgesloten.

Om ervoor te zorgen dat ziekten zoals roest zich niet tussen de planten verspreiden, moet je ze ver genoeg van elkaar plaatsen, want schimmels staan erom bekend dat ze zich gemakkelijk van de ene naar de andere plant kunnen verspreiden.

U kunt uw planten ook om de paar weken preventief besproeien met een Bordeauxmengsel. Dit voorkomt niet alleen roest, maar ook andere schimmels!

2 min te lezen
Deel