Hoe ziekten in de tuin te voorkomen en te hermennen?

3 min te lezen
Deel

Hoe ziekten in de moestuin en siertuin in de zomer te voorkomen en te herkennen?

In de zomer bevorderen warmte en vochtigheid de verspreiding van ziekten in de moestuin, de boomgaard en de siertuin. De beste manier om ziekten te bestrijden is om ze te voorkomen, dus het is belangrijk om erop te anticiperen door planten de beste groeiomstandigheden aan te bieden. Ook om te weten hoe ze kunnen worden gediagnosticeerd, zodat de behandelingen beter kunnen worden gericht.

Voorkomen is beter dan genezen

Ziekten die in de zomer in de tuin welig tieren, zoals echte meeldauw, grijze schimmel of meeldauw, worden veroorzaakt door microschimmels. Eenvoudige preventieve acties zullen de schade beperken, want eenmaal uitgebroken zijn deze ziekten moeilijk te bestrijden.

Preventieve acties:

 • Een lijdende plant is gevoeliger voor ziekten en parasieten. Waterstress, een ongeschikt substraat, eet te smalle beplanting of zelfs een tekort of te veel aan voedingsstoffen kunnen planten kwetsbaarder maken. Controleer de groeiomstandigheden om de gebrekkige parameters te corrigeren.
 • Plant resistente rassen zoals tomaten, paprika’s of meloenen waarvan is vastgesteld dat ze niet gevoelig zijn voor de meest voorkomende ziekten
 • De microschimmels die cryptogame ziekten veroorzaken, hebben vochtigheid nodig om zich te ontwikkelen. Geef water aan de voet van de planten en niet op het gebladerte.
 • Mulch de voet van cucurbitaceae, tomaten en aardbeien om ze te beschermen tegen grond- en waterspatten, omdat veel ziekten in de grond sluimeren.
 • Gebruik plantaardige purines om ziekten en parasieten te voorkomen. Knoflookafkooksels en heermoespuree zijn het meest effectief om cryptogame ziekten te voorkomen. Brandnetel purine wordt gebruikt om de planten te versterken.
 • Knip en verbrand de aangetaste delen en vergeet niet de messen van de snoeischaar tussen elke plant te ontsmetten om de ziekten niet te verspreiden.
 • Laat nooit zieke bladeren of vruchten op de grond rotten.
 • Verwijder in de boomgaard alle zieke vruchten en laat de vruchten niet mummificeren op de boom, want dat zijn echte reservoirs van ziekten.

Herken de belangrijkste ziekten om behandelingen beter te richten

 • Echte meeldauw: witte vervilting en discrete filamenten. De ziekte ontwikkelt zich bij vochtig weer en stijgende temperaturen. Zeer aanwezig op meloenen, courgettes, komkommers, rozen en aardbeiplanten
 • Meeldauw: bruine vlekken op gebladerte en soms een licht witachtig vilt op de rug. De ziekte verspreidt zich naar de bloemen en vruchten waardoor de oogst onmogelijk wordt. Zeer aanwezig op tomaat en aardappel.
 • Grauwe schimmel (botrytis): er ontstaat een grijze viltvorming op de vruchten, de bloemen verwelken, de bladeren vertonen bruine vlekken, de stengels verdrogen.  Zeer aanwezig op aardbeien, kleine rode vruchten, tomaten, rozen.
 • Moniliose: leeft in gemummificeerde of rottende vruchten op de grond, maar ook in wonden. Op de vruchten ontstaan beige vlekken in concentrische cirkels van witte of lichtbruine stippen, die zacht worden en gaan rotten. Deze ziekte betreft de boomgaard
 • Roest: cirkelvormige oranje vlekken op de bladeren met puisten aan de achterzijde. Deze ziekte komt veel voor op rozen, stokrozen, pelargonium, maar ook op aardappelen of bonen.
 • Marssonina (zwarte vlekkenziekte) : zwarte vlekken met een gele halo op het gebladerte die uiteindelijk afvalt. Zeer aanwezige ziekte op rozen
3 min te lezen
Deel