Echte meeldauw: herkennen, behandelen en voorkomen

2 min te lezen
Deel

Vraagt u zich af wat die witte poederachtige substantie op uw plant is? Waarschijnlijk is het echte meeldauw. Lees dit artikel om te weten wat het is, hoe je het kunt identificeren, behandelen en voorkomen dat het opnieuw gebeurt!

Wat is echte meeldauw?

Meeldauw is een van de meest voorkomende ziekten op planten. Zij tast een groot aantal planten aan (groenten, bomen, struiken, rozen) en tast de kwaliteit en kwantiteit van bloemen en vruchten van uw planten aan.

Meeldauw ontwikkelt zich meestal bij warm en vochtig weer. Daarom verschijnt het meestal rond april en mei (wanneer de temperaturen stijgen) of rond het begin van de herfst (wanneer de vochtigheid weer toeneemt).

Hoe echte meeldauw te herkennen?

Meeldauw wordt gekenmerkt door een witte schimmel die zich rond de plant verspreidt en een poederige mat vormt op de bladeren, stengels en bloemen. Deze schimmel tast de plantencellen aan, waardoor ze niet alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben voor een goede groei. Omdat echte meeldauw de groei van je plant aantast, kun je het ook merken aan het omkrullen of verkleuren van de bladeren.

Hoe echte meeldauw te behandelen en verdere besmetting te voorkomen?

Wanneer planten worden geïnfecteerd door schimmels zoals echte meeldauw, is controle en preventie de beste techniek. Met deze techniek kunt u de al besmette plant bestrijden en de nodige maatregelen nemen om te voorkomen dat omliggende planten besmet raken.

Voor de bestrijding van al geïnfecteerde planten zijn er veel fungiciden tegen echte meeldauw. Deze zijn meestal een goede oplossing omdat ze zeer effectief en niet zo schadelijk zijn! Sommige zijn zelfs specifiek voor rozenstruiken of groentetuinen.

Hierbij een paar tips om te voorkomen dat de schimmel zich naar andere planten verspreidt:

  • Lucht de planten om vochtigheid te voorkomen (dat trekt echte meeldauw aan)
  • Verspreid uw potten, want meeldauw kan nauw omringende planten besmetten.
  • Verwijder geïnfecteerde bladeren en andere besmette delen van de plant.
  • Maak het gereedschap dat u op de besmette plant gebruikt schoon voordat u het op een gezonde plant gebruikt (dit kan de schimmel verspreiden).

Hoe echte meeldauw te voorkomen?

Hierbij een aantal tips om het risico te beperken dat uw planten door deze schimmel worden besmet.

  • Geef alleen water aan de basis van de plant, vermijd water aan de bladeren, want dat kan bijdragen tot de ontwikkeling van veel voorkomende ziekten.
  • Zet uw potten op zonnige plaatsen, want echte meeldauw ontwikkelt zich meestal op schaduwrijke plaatsen.
  • Kies van nature meer resistente planten zoals cucurbitaceae (komkommerfamilie).
2 min te lezen
Deel