Hoe plant en verzorg ik mijn bessen?

2 min te lezen
Deel

Zodra het zomer wordt, zijn we allemaal dol op rode bessen: aardbeien, frambozen, bosbessen, bramen, rode aalbessen of zwarte bessen… Ze zijn gemakkelijk te telen, nemen weinig ruimte in beslag in de tuin en zijn daarom perfect geschikt voor kleine tuinen, kleine moestuinen of balkons. 

Feit: Ze zijn antioxidanten en leveren ons kalium, essentieel voor ons welzijn door in te werken op vermoeidheid, spieren, hoge bloeddruk. 

PLANTEN 

De meeste bessen worden in de vroege herfst geplant. Uw planten kunnen dan goed wortelen en zorgen voor goede bessen voor het volgende jaar. Aardbeiplanten die in bekers worden gekocht, kunnen in het vroege voorjaar worden geplant om in het seizoen te oogsten. 

Voor bramenstruiken geeft u de voorkeur aan een niet te vochtige bodem. Frambozenstruiken passen zich aan alle grondsoorten aan en houden van de zon. Aardbeienplanten verdragen geen te vochtige en kalkrijke grond. Geef daarom de voorkeur aan een kleigrond. 

Kies in ieder geval een zonnige en eerder gereinigde grond. Voor kwaliteitsoogsten voegt u mest toe aan uw grond. 

VERZORGING 

Voeg in de herfst, na het planten, speciale meststof voor aardbeien of rode vruchten toe. Rode bessenstruiken zijn zeer gevoelig voor aanvallen van plagen. 

De grond regelmatig wieden en bij voorkeur mulchen. 

In de zomer regelmatig water geven, waarbij u de bladeren niet besproeit. Maak het gebladerte niet nat met het risico ongedierte aan te trekken. 

U kunt een klein beschermingsnet aanbrengen om uw vruchten te beschermen tegen vogels of andere roofdieren. 

U kunt uw struiken snoeien door oude, uitgedroogde en beschadigde takken te verwijderen die geen vruchten meer produceren. 

OOGST 

Bessen worden geoogst naarmate het seizoen vordert en naargelang de behoeften. Ze zijn moeilijk te bewaren. Afhankelijk van de soort kunt u oogsten van juni tot oktober, vóór de eerste vorst. 

Bessen moeten langzaam en voorzichtig worden geoogst, ze zijn kwetsbaar, te abrupte gebaren kunnen ze beschadigen. 

De planten leven over het algemeen 3 jaar, of meer als ze goed onderhouden worden.

2 min te lezen
Deel