Hoe oogst en bewaar je je zaden?

3 min te lezen
Deel

Meer dan 1/3 van ons huishoudelijk afval, inclusief tuinafval, kan worden gecomposteerd en zo worden omgezet in een uitstekende meststof, dus waarom zou je het niet in je tuin gebruiken? 

Wat is composteren? 

Dit natuurlijke proces zet organisch materiaal om in een bodemachtig product, compost genaamd, dat vervolgens humus wordt in de bodem. Het proces is gebaseerd op de fermentatie van biologisch afbreekbaar afval in contact met micro-organismen (bacteriën en schimmels) en zuurstof. 

De bacteriën en schimmels moeten in nauw contact staan met zowel droog afval dat rijk is aan koolstof: C en nat afval dat rijk is aan stikstof: N, dit alles in een beluchte omgeving en bij een relatief hoge temperatuur van 30 tot 60°C. 

De verhouding tussen koolstofrijk en stikstofrijk compostmateriaal bepaalt de kwaliteit en de snelheid waarmee u uw compost maakt. 

Zodra het organisch materiaal is afgebroken, wordt het omgezet in eenvoudige elementen die door planten kunnen worden opgenomen en in de bodem verder worden omgezet tot humus. Humus speelt een sleutelrol in de vruchtbaarheid, en compostering is daarom van primair belang in de natuurlijke tuin. 

Wat kan er gecomposteerd worden?

Alle organische materialen kunnen worden gecomposteerd:

 • Bladeren, droog maaisel, ziektevrije planten, onkruid (zonder rijpe zaden), oude potgrond, zachte plantenstengels, harde stengels die zijn vermalen,
 • Fruit- of groenterestanten,
 • eierschalen (geplet),
 • Theezakjes en koffiedik (met filters),
 • Versnipperd papier en onbedrukt karton…

Wat mag niet worden gecomposteerd?

 • Vervuild afval,
 • zieke planten, “onkruid” als ze zijn uitgezaaid,
 • snoeiafval van ceder of cipres (of slechts een kleine hoeveelheid),
 • chemisch behandelde houtsnippers,
 • bedrukt papier en karton (tenzij de inkt het toelaat),
 • vette producten,
 • restjes vlees, vis en kaas,
 • walnoot en hazelnoot doppen, pitten,
 • menselijke uitwerpselen,
 • plastic, metaal, glas

Waar installeert u uw compost- of composteerruimte?

Plaats de compost op een schaduwrijke plek in warme streken met weinig blootstelling aan de heersende wind, plat op de grond (om het toegankelijk te maken voor micro-organismen, regenwormen en insecten) met voldoende ruimte eromheen om afval op te slaan in afwachting van de compostering en om de hoop gemakkelijk te beluchten.

De verschillende soorten compost

-Compost in hopen, geschikt voor grote tuinen:

Hoe groter de stapel, hoe groter de temperatuurstijging.

Het moet minstens 1 tot 2 m3 groot zijn, met een puntige top in regenachtige gebieden en een vlakke top in droge gebieden, en altijd in direct contact met de grond.

Composteren op een hoop vergt minder toezicht en werk dan met een compostsilo, maar het duurt langer om rijpe compost te produceren (8 tot 12 maanden). Honden of katten zullen er waarschijnlijk aan krabben voor keukenafval. Het is soms lelijk en kan uw buren storen.

-Compost in silo’s, voor kleine en middelgrote tuinen

Idealiter heb je twee compostbakken, zodat de ene altijd in gebruik is en de andere wordt opgeslagen wanneer de compost is gerijpt, waarbij u er rekening mee moet houden dat één compostbak voldoende is voor een tuin van 300 m².

Kies de modellen met de grootste opening om het mengen met een vork te vergemakkelijken. In de winkels zijn veel modellen verkrijgbaar, dus aarzel niet om een groot volume te kiezen en geef de voorkeur aan composteerders met een opening die het gemakkelijk maakt om het afval te beluchten en te mengen.

De composter beperkt de gevolgen van klimatologische risico’s, waardoor het composteringsproces wordt versneld: 4 tot 5 maanden, ondanks alles is het in de lente en de zomer dat de compostering het snelst verloopt.

Het weinige licht en de luchtvochtigheid in een compostsilo zijn gunstig voor micro-organismen en rodewormen.

3 min te lezen
Deel