Groeien je planten niet goed? Zijn de bladeren verkleurd? Zie je kleine insecten rond je planten kruipen of vliegen? Dan heb je misschien te maken met bladluizen In dit artikel wordt alles uitgelegd wat je moet weten over bladluizen: wat ze zijn, hoe je ze kunt herkennen, behandelen en voorkomen dat ze je planten weer schade toebrengen.

Wat zijn bladluizen?

Bladluizen zijn zeer kleine (minder dan 4 mm) zuigende insecten die de voedingsstoffen van je plant opzuigen, waardoor deze niet goed kan groeien en uw hele tuin wordt bedreigd. Daarbij richten ze zich vooral op het opzuigen van sap uit nieuwe groeisels.

Bladluizen verspreiden zich heel snel omdat ze heel mobiel zijn (sommige bladluizen kunnen vliegen).

Behalve dat ze sap uit je planten zuigen, kunnen ze ook ziekten van de ene naar de andere plant overbrengen. Terwijl ze sap nemen, kunnen ze ook de ziekte van de plant nemen, en die van de ene naar de andere plant overbrengen.

Binnen planten ze zich veel sneller voort, omdat hun voortplanting niet wordt tegengehouden door de winterkou.

Er bestaan verschillende soorten bladluizen, die alle soorten planten aanvallen, van rozenstruiken, kamerplanten, fruitbomen.

Hoe herken je bladluizen?

Bladluizen kunnen moeilijk te herkennen zijn door hun kleine formaat (2 tot 4 mm). Ze bestaan in veel verschillende kleuren (zwart, grijs, roze, wit), maar de meest voorkomende is lichtgroen (waardoor ze bijzonder moeilijk te vinden zijn op planten). Dit insect is meestal te vinden rond de stengels.

Hoewel het vinden van bladluizen moeilijk kan zijn, zal uw plant, als hij is aangetast, tekenen vertonen zoals trage groei, nieuwe groeisels zijn verkleurd, opgekrulde bladeren.

Een andere bijzonderheid van bladluizen is dat ze een kleverige substantie aanmaken die andere insecten zoals mieren aantrekt, wat een teken kan zijn van de aanwezigheid van bladluizen.

Hoe behandel je bladluizen?

Als het om een kleine plaag gaat, kun je ze met de hand verwijderen.

Door je plant met een sterke straal te besproeien kun je de bladluizen verjagen, die er dan afvallen en meestal hun weg naar de plant niet meer terugvinden.

Als de plaag te groot is en de bladluizen bepaalde takken al hebben verzwakt, is de beste oplossing om die tak (en daarmee de bladluizen) af te snijden. Door de afgeknipte takken te verbranden, zorg je ervoor dat er geen bladluizen of eitjes meer in je tuin leven, en verminder je dus het risico dat ze een andere plant aanvallen. Een andere natuurlijke methode om van bladluizen af te komen, is het uitnodigen van lieveheersbeestjes. Zij zijn de vijanden van bladluizen en kunnen elk meer dan 15 bladluizen vangen!

Hoe bladluizen te voorkomen?

Of het nu gaat om ziekten, insecten of plagen, preventie is altijd de sleutel. Je planten sterk en gezond houden is belangrijk omdat ze dan beter tegen bladluizen kunnen vechten, maar ook omdat bladluizen meestal gericht zijn op reeds zwakke planten.

In een buitentuin slaan bladluizen hun eitjes graag op in onkruid, dus wied je tuin regelmatig om het risico op bladluizen te beperken.

Let op het soort meststof dat je voor je planten gebruikt, want een teveel aan stikstof trekt bladluizen aan.

Ten slotte, hoewel bladluizen een groot aantal planten aanvallen, zijn er een aantal aroma’s van planten die bladluizen afstoten. Enkele daarvan zijn ui, knoflook, bieslook, kattenkruid en koriander. Een doeltreffende preventiemethode is dan ook om deze afweermiddelen te planten in de buurt van planten die waarschijnlijk worden aangevallen.