Wolluis: opsporen, behandelen en voorkomen
Ongedierte en insecten kunnen zeer schadelijk zijn voor je planten, dus het is belangrijk om er altijd op te letten. Een veel voorkomende invasieve soort die zeer schadelijk kan zijn voor je planten zijn wolluizen. Een teken van een wolluizenplaag is dat je plant bedekt is met een witte katoenachtige substantie. Lees in dit artikel hoe je kunt herkennen of je plant is aangevallen door wolluizen, hoe je het kunt behandelen en hoe je kunt voorkomen dat het opnieuw gebeurt en ook bij andere planten
Wat is wolluis?
Wolluizen zijn echt kleine insecten (tot groter dan 2 mm) die graag je binnen- en buitenplanten aanvallen. Ze houden van vocht, warmte en kleine ruimtes en daarom vinden we ze binnen, maar dat weerhoudt ze er niet van om je buitenplanten aan te vallen.
Wolluizen kunnen veel schade aanrichten omdat ze het sap uit je plant zuigen, waardoor deze verzwakt en sommige zelfs giftige stoffen in de stengels en bladeren injecteren.
Als je tekenen ziet dat je plant mogelijk is aangetast door wolluizen, is het belangrijk om snel te handelen, want ze planten zich zeer snel voort. Hoewel 1 wolluis een levenscyclus heeft van 7 tot 10 weken, kunnen ze meer dan 100 eitjes leggen in ongeveer 2 weken. Deze snelle vermenigvuldiging kan ernstige schade toebrengen aan uw plant en, indien niet tijdig behandeld, uw plant doden.
Hoe herken je wolluis?
Wolluizen zijn zeer kleine insecten (slechts 2 mm groot), dus het vinden van het insect zelf kan moeilijk zijn als je niet weet waar je naar zoekt.
Het grootste teken dat je plant besmet kan zijn, is de aanwezigheid van witte, katoenachtige pluizen op je plant. Deze katoenachtige substantie is een witte poederachtige substantie die door de wolluizen wordt gemaakt. Andere tekenen van wolluizen die herkenbaar zijn op je plant zijn een verlies van kleuring op de bladeren, zwakke groei en soms zwarte vlekken.
Maar vooral die witte katoenachtige substantie is de meest voorkomende manier om ze te herkennen! Tip: kijk bij het zoeken naar wolluizen overal, want ze verstoppen zich graag onder bladeren, in spleten en andere plaatsen waar je normaal niet kijkt!
Hoe wolluis te behandelen?
Er zijn verschillende manieren om wolluizen te behandelen, het belang is om snel te handelen voordat er te veel schade aan de plant wordt aangericht.
Als je te maken hebt met een lichte plaag, kun je proberen je planten te wassen door er water op te spuiten (met een tuinslang). De kracht van het water zou de wolluizen en eitjes van de plant moeten krijgen. Deze techniek is echter niet geschikt voor zeer kwetsbare planten, omdat de kracht van het water ze kan beschadigen. Wanneer je deze techniek toepast, zorg er dan voor dat je overtollige witte resten en overtollig water op de bladeren wegveegt.
Voor een efficiëntere techniek die bij alle planten werkt, kunt je producten kopen die daarvoor gemaakt zijn. De meeste van deze bestrijdingsmiddelen zijn op oliebasis en werken door de wolluizen en eieren te bedekken en te doden.
Bij een grote plaag is de veiligste manier om ervan af te komen, de aangetaste takken afsnijden en verbranden (als je ze buiten laat liggen, zal ze je hele tuin aantasten).
Als je te maken hebt met herhaaldelijke aantastingen, moet je de potgrond vervangen, want die kan sporen van wolluizen of hun eitjes bevatten!
Hoe wolluis voorkomen?
Van wolluizen afkomen is vervelend, dus de beste oplossing is om de plaag te voorkomen! Daarom moet je de plant regelmatig afvegen met een doek. Zo veeg je alle ongedierte weg, maar ook het stof dat zich op kamerplanten afzet en voorkomt dat ze goed groeien.
Voordat je een nieuwe plant binnenhaalt, moet je deze grondig inspecteren om er zeker van te zijn dat hij niet al is aangetast.