Urban gardening voor beginners

2 min te lezen
Deel

Stedelijk tuinieren betekent eigenlijk stadstuinieren. Maar wie nu alleen nog maar denkt aan volkstuintjes, balkons en handdoekgrote voortuinen, denkt te beperkt. Stadstuinieren heeft de hele stad in het vizier. Elk hoekje en gaatje wordt door plantenliefhebbers veroverd en omgetoverd tot kleine en grote oases. Stadstuiniers maken voorheen ongebruikte gebieden groen, of het nu gaat om een stuk grond voor je voordeur of een industrieel braakliggend terrein, van je achtertuin tot je dak.

Vooral in de stad zijn veel oppervlakken verzegeld, d.w.z. bestraat, geteerd of gebetonneerd. Voor de omvorming tot een groen paradijs is deze ondergrond echter geen probleem. Urban gardening werkt ook in plantenbakken. Of het nu oude vaten of badkuipen zijn, dozen en zakken of zelfgemaakte verhoogde bedden van hout: Alles wat plantensubstraat kan bevatten en water kan afvoeren is toegestaan. Een voordeel van deze mobiele bedden is dat ze snel kunnen worden gedemonteerd als de ruimte voor andere doeleinden moet worden gebruikt. 

Een bijzonder aspect van urban gardening is de gemeenschap. Natuurlijk kun je ook je eigen stukje stad inrichten. Maar als je er zin in hebt, kun je lid worden van een gemeenschappelijke tuin. Hier ontmoeten gelijkgestemden elkaar om te wieden en te harken, water te geven en te graven, te zaaien en te planten. De oogst wordt verdeeld onder alle tuinders – en soms samen gegeten. Wat begon in New York en Los Angeles in de jaren 1970 heeft al lang enthousiaste amateurtuinders over de hele wereld verenigd. 

Vijf ideeën voor stadstuinieren

  1. Zin om samen met anderen in de grond te graven? Gemeenschapstuinen zoeken vaak geïnteresseerden op prikborden, internet en via sociale media. Ook de volkstuin is een aantrekkelijke optie.  
  2. Wie zijn groene vingers eerst een seizoen wil testen, kan een geprepareerde veldstrook huren en daar groenten, kruiden en bloemen verbouwen. 
  3. Ook de betonnen achtertuin wordt een groene oase: met mobiele bedden die zo nodig weer gedemonteerd kunnen worden. Zinken bakken, jutezakken en bakken van hout of plastic kunnen zonder problemen worden beplant. Belangrijk: Vergeet geen afwateringsgaten voor het water! 
  4. Is het balkon te klein? Er zijn plantzakken die verticale bedden worden als ze aan de muur worden gehangen. En er is ruimte voor bloempotten en kruidenbakken op open planken. Zo krijgt de balkontuin een andere dimensie. 
  5. Ook op platte daken is ruimte voor een groene oase. Of tuinieren hier is toegestaan, moet echter eerst met de verhuurder en een bouwkundige worden overlegd. 
2 min te lezen
Deel