Hoe herken je de tijgermug?

Vector en verspreider van dengue en chikungunya.

De naam zegt al veel over zijn uiterlijk! De tijgermug is te herkennen aan zijn zwarte silhouet en witte strepen op de buik en poten. Hij is over het algemeen klein van formaat, minder dan een centimeter.

Waar komt hij vandaan?

De tijgermug komt oorspronkelijk uit de tropische wouden van Zuidoost-AziĆ«. Sindsdien heeft hij zich aangepast aan verschillende omgevingen, waaronder stedelijke gebieden waar hij zijn eieren in allerlei containers kan leggen. Met de vele transcontinentale goederenstromen is hij geleidelijk aan geĆÆntroduceerd op de vijf continenten, vooral in de gematigde zones. Zijn eieren zijn bestand tegen uitdroging, wat het vervoer ervan vergemakkelijkt, en tegen de kou dankzij hun vermogen om een “winterslaap” te houden. De tijgermug is aanwezig in meer dan 80 landen over de hele wereld en behoort nu tot de tien meest invasieve soorten ter wereld.

Waar vind je ze?

De tijgermug legt haar eitjes uitsluitend in de buurt van stilstaand water in alle mogelijke reservoirs: vazen, potten, tonnen, jerrycans, longen, goten, regengoten, terrassen, emmers, tonnen, gieters, banden, kinderspeelgoed, enz. Bij contact met water komen de eitjes uit tot larven die binnen enkele dagen uitgroeien tot muggen. Een enkel vrouwtje kan 3.000 tijgermuggen baren!

Hoe kun je het voorkomen?

De meest effectieve manier is om stilstaand water te verwijderen, waar het zich ook bevindt. Alle containers die water kunnen bevatten moeten worden afgedekt of ondersteboven worden gezet, goten moeten worden leeggepompt, regenwatertanks moeten worden afgedekt met een muskietennet. Na elke regenbui of watergift moeten alle bakken worden geleegd en zoveel mogelijk worden gedroogd. Het is ook raadzaam om onder houten vlonders te controleren of er nog plassen liggen. En in de vijvers kunnen vissen worden uitgezet die zich met de larven voeden.

Vermijd in de tuin beplanting te dicht bij de huizen en verwijder klimplanten op de habitat. Water geven moet gebeuren aan de voet van de planten en niet op het gebladerte.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s?

De tijgermug kan het dengue- en chikungunya-virus overbrengen op de mens. Lange tijd bleven deze ziekten beperkt tot tropische gebieden. Hun massale aanwezigheid is echter een risicofactor.

Hoe bescherm je jezelf tegen tijgermuggen?

Begin met het dragen van lange, loszittende, lichtgekleurde kleding, want tijgermuggen worden aangetrokken door zwart.

Denk eraan om horren voor uw ramen te plaatsen om te voorkomen dat ze uw huis binnenkomen. Muggensprays zijn ook een efficiƫnte manier om jezelf te beschermen.